Dnes bych ráda napsala, na čem konkrétně stavím svůj jídelníček. Vím o určitých nedostatcích ve svém jídelníčku, ale možná mi pomůže se na to takhle kompaktně podívat a zapracovat na nich. Snažím se mít pestrý jídelníček a ráda zkouším nové a nové potraviny, ale přesto můj aktuální jídelníček stojí na několika základních surovinách, a k nim podle potřeby přidávám další.
Tady je tedy seznam:
nízkotučný řecký jogurt - ten od Milka, jen mléko nic jiného a má málo kalorií
polotučný tvaroh - většinou na pomazánky, sem tam na sladko
cottage cheese - mám ho ráda na sladko
bílý jogurt - většinou z něj dělám dresing na salát, nebo smothie
rýžové mléko - vůbec nepoužívám normální mléko, na snídani nebo na smothie
meruňkový šmakoun - vynikající záležitost, jen ochucené bílky, minimum kalorií, super dezert i jídlo
ovesné/špaldové/pohankové/nově rýžové vločky - pravidelně k snídani
celozrný kus kus a quinnoa - příloha na slano a sladko, nejoblíbenější přílohy
hnědá/černá rýže - nejím je tak pravidelně, ale svoje místo mají
fitness chleba Bonavita - nejčastěji jako sendvič, párkrát do týdne si ho dám, v ledničce vydrží načatý i týden
ovoce - ovoce number one jsou momentálně banány, jablka, jahody, maliny a kanadské borůvky, sem tam ananas, kaki churma a mango
ořechy - miluju kešu, pekany, vlašáky a mandle a kokos. Ty bych je mohla jíst po kilech ( a co jsem objevila ořechová másla ještě se to zhoršilo :-)
maso - v posledních týdnech maso moc nejím, není chuť. Ale snažím se ho zařazovat, aby mi nechyběly bílkoviny. Nejčastěji tedy uzené ryby - máslová ryba je veliká delikatesa, ale drahá, občas makrela, losos. Sem tam kuřecí, krůtí, 90% kuřecí šunka a mořské plody.
zelenina - Nejčastěji hrášek, římský salát, okurka, červená a žlutá paprika, cherry rajčata, zelí, pekingské zelí a naklíčené mungo, fazole a vojtěška
semínka - slunečnicové, lněné, sezamové, chia
tofu/tempeh - uzené varianty. Do salátů, restované nebo do sedviče - místo masa super volba
sladidla - nejčastěji používám javorový, datlový, agávový sirup a med. Občas i rýžový ale to není ono.
luštěniny - červená čočka, fazole
batáty a brambory - pečené s tvarohem, delikatesa :-)
Sladkosti - miluju melasky a zázvorky, občas si je kupuju, ale většinou je pak sním celý a akorát jsem naštvaná
Vejce
Ostatní - zbožňuju kyselé okurky, sirečky, sem tam puftované chlebíky a na ochucení mám nejraději česnek a bylinky.
Tohle jsou asi nejčastější suroviny, které se točí neustále dokola, některé jsou stálice na mém stole, jiné jsou nedávno objevené. Miluju jídlo, užívám si ho a moc mě baví objevovat pořád a pořád nové suroviny, a zpestřovat si svoje menu. Když jsem tenhle seznam psala, došlo mi, že mám málo čerstvé zeleniny a budu na tom muset zapracovat. Když jsem byla u nutriční terapeutky ( v nemocnici, nešlo o žádný Herbalife apod.), tvrdila, že polovina každého hlavního jídla by měla být zelenina a denně alespoň dva ks ovoce. No, ráda bych se tomu zkusila přiblížit, takže od zítřka další cíl : PŘIDAT OVOCE A HLAVNĚ ZELENINU.
Pro dnešek vše :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat